Roger Mogert. Foto: Sara Cosar/Sveriges Radio
Roger Mogert. Foto: Sara Cosar/Sveriges Radio

Roger Mogert (S) avgår efter anklagelser om sexuella trakasserier

1:09 min

S-borgarrådet Roger Mogert avgår efter anklagelser om sexuella trakasserier av ett flertal kvinnor.

Anledningen att Roger Mogert lämnar uppdraget som stadsbyggnads- och kulturborgarråd är vittnesmål om trakasserier och maktmissbruk som kommit fram med anledning av #metoo. Händelserna ska ha kommit fram genom politikeruppropet #imaktenskorridorer

– Han har använts sin maktposition för att komma i kontakt med ett flertal kvinnor, och dessa kvinnor har känt sig utsatta. Det är oacceptabelt och det är utifrån det som jag har agerat, och att han i dag avgår med omedelbar verkan, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S).

– Jag är oerhört tacksam för #metoo och att de här berättelserna kommer till min kännedom. Det är fantastiskt hur kvinnor kan stötta varandra och våga berätta. Jag vill uppmana den som har en berättelse om politiska företrädare att höra av sig, säger hon. 

Roger Mogert skriver själv i ett skriftligt uttalande att hans beteende de senaste åren inte har varit acceptabelt och att han vill be om ursäkt.  

"När vänner till mig har påpekat att mitt beteende inte har varit bra, har jag slagit det ifrån mig. När allting nu systematiskt lagts fram för mig om hur jag har agerat mot andra, så kan jag inte värja mig, eller skjuta det ifrån mig. Jag har betett mig på ett sätt som är oacceptabelt, jag har fått de här kvinnorna att känna sig utsatta. Jag är djupt ledsen för det och vill be de här personerna om ursäkt" skriver han. 

Riksdagsledamoten Anders Ygeman (S), ordförande i stockholmsdistriktet säger till TT att han inte varit med i hanteringen av fallet.

– Det är stadshuset som har hanterat det här, men det är en utredning som har gjorts av partidistriktet som kommit fram till den här slutsatsen. Jag har inte varit med och fört den diskussionen, säger han och fortsätter: 

– Det har hanterats efter de rutiner vi har, men det är klart att det alltid är trist när det blir så här, säger Anders Ygeman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista