Bypassoperation vid Danderyds sjukhus.
"Karolinska jobbar tillsammans med leverantörerna för att lösa det här problemet" säger landstingsråd Paul Lindquist. Foto: TT

Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) kräver politiskt ansvar

"Inspektionen för vård och omsorg bör granska"
1:13 min

Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) reagerar på rapporteringen om att Nya Karolinska haft upprepade problem med IT-systemet samt att ingen bekräftar vad som hänt med den patienten som sägs ha utsatts för livsfara.

Varför har sjukhusledningen mörkat problemen och varför har inte politikerna i landstinget underrättats om situationen på NKS, undrar oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S).

– Det är helt oacceptabelt om patienter kommer till skada på det nya sjukhuset. Och här har alliansen som styr landstinget oerhört stort ansvar för hur de har planerat och genomfört Nya Karolinska. Det här måste naturligtvis Inspektionen för vård och omsorg (IVO) granska.

P4 Stockholm har sökt svar hos den högst politiskt ansvarige i frågan - finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) som också är ordförande i ägarutskottet men hennes kansli hänvisar till Paul Lindquist, landstingsråd med ansvar för fastigheter- och investeringar.  

– Jag är självklart bekymrad att systemen inte fungerar. Men jag vet att Karolinska jobbar tillsammans med leverantörerna för att lösa det här problemet och att man tills vidare har satt in manuella rutiner för att säkerhetställa att patienterna inte ska fara illa.

– Jag tycker att man har varit transparent. Vi har fått information i onsdags kväll från Karolinska kring detta och nu ska vi ha ett informationsmöte om det som har hänt och vad man gör åt saken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".