Byggnad
Svenska Akademien I Börshuset vid Stortorget i Gamla stan inför torsdagskvällens möte, där man ska ta ställning till hur man ska agera mot den så kallade Kulturprofilen. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Svenska akademien bryter all kontakt med "kulturprofilen"

1:07 min

Svenska Akademien beslutade under ett möte på torsdagskvällen att avbryta all kontakt med den sexanklagade kulturprofilen.

Akademien avbryter även finansieringen av profilens verksamhet.

Det började med att arton kvinnor anklagade den kände kulturprofilen för sexuella trakasserier och övergrepp i Dagens Nyheter.

Mannen ska vara en central person i svenskt kulturliv och ha starka band till Svenska Akademien. Uppgifterna som kom fram då var att övergreppen ska ha ägt rum mellan år 1996 och 2017. Flera av händelserna ska ha skett i lägenheter som ägs av Akademien.

Det handlar både om trakasserier, grova övergrepp och våldtäkter. Flera av kvinnorna säger att mannen hotat dem med att förstöra deras karriär om de berättade om vad som hänt.

Under torsdagskvällen läste Svenska Akademiens ständige sekreterare, Sara Danius, upp ytterligare anklagelser mot mannen.

– Ledamöter, ledamöters döttrar, ledamöters hustrur och personal i Svenska Akademiens kansli har utsatts för oönskad intimitet eller opassande behandling av vederbörande, sade Sara Danius under presskonferensen som TV4 Nyheterna sände direkt ifrån.

Den så kallade kulturprofilen har en nära relation till en av Akademins ledamöter. Ett andra beslut som togs i kväll är att gå igenom Akademins tidigare samröre med mannen och vad det kan ha betytt.

– Och särskilt granska om denna har haft något inflytande, direkt eller indirekt, på akademiens utdelning av priset, stipendier, finansiering av annat slag, samt även utreda om han påverkat akademiens arbete i övrigt, säger Sara Danius. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista