Mirja Räihä
Arbetsmarknadsborgarråd Mirja Räihä. Foto: Stockholm stad

"Kritik om extratjänster ett populistiskt utspel"

Arbetsmarknadsborgarrådet: Det är inte vi som är stoppet
1:51 min

"Ett oerhört populistiskt utspel." Stockholms arbetsmarknadsborgarråd Mirja Räihä (S) slår tillbaka mot kritiken som Liberalerna i Bromma riktar mot fler extratjänster till långtidsarbetslösa och nyanlända flyktingar.

– Det här är ett oerhört populistiskt utspel, de driver inte alls den arbetsmarknadspolitiken. Det kan jag säga direkt, säger Socialdemokraten Mirja Räihä, arbetsmarknadsborgarrådet i Stockholm.

Under tisdagsmorgonen kunde vi höra Liberalerna i Bromma säga att den styrande majoriteten i Stadshuset varit dålig på att ta fram extratjänster till långtidsarbetslösa och nyanlända flyktingar.

När en extratjänstanställd person anställs står staten för hela lönekostnaden. Liberalerna i Bromma ville att stadsdelen skulle visa vägen för övriga stadsdelar i Stockholm och anställa ett 20-tal personer föreårsskiftet.

Mirja Räihä säger att det inte finns några hinder för stadsdelen att anställa de 20 extratjänsterna.

– Finns det 20 enheter i Bromma som är beredda att ta emot extratjänster så är de välkomna att ta kontakt ned arbetsmarknadsförvaltningen och arbetsförmedlingen. Det är inte vi som är stoppet på något sätt, säger Räihä.

I Stockholm var det i oktober drygt 200 personer som hade en anställning på en extratjänst enligt arbetsförmedlingen. Mirja Räihä säger att en orsak till att inte fler har anställts är att inom de områden där de kunde jobba – vård, skola och omsorg – så hade kommunen egna arbetsmarknadsåtgärder. De kunde inte sparkas ut för att extratjänsterna tillkom.

Liberalernas kritik ger Mirja Räihä inte mycket för.

Partiet driver en annan arbetsmarknadspolitik i Stadshuset, säger hon.

– Om Liberalernas budget på arbetsmarknadsområdet hade gått igenom i kommunfullmäktige skulle vi haft mindre pengar, för de vill skära ner 71 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".