Stressade människor som handlar
Många shoppar på Black friday. Foto: Hasse Holmberg / TT

Psykolog: Så hanterar du shoppinghetsen

2:06 min

Det är nog många som har mötts av reaerbjudanden under fredagen – som också kallas Black friday. Psykologen Niklas Laninge vet hur man hanterar shoppingstressen.

Dagen efter Thanksgiving är USA:s största shopping– och readag och har, på grund av affärernas bokslutssiffror kommit att kallas för "black friday".

Men det är inte längre enbart ett amerikanskt fenomen. Nu för tiden är black friday ett begrepp även i Sverige – och att butikerna vill att vi ska shoppa märks inte allra minst på alla erbjudanden som väller in på sms och mejl.

 – Det som sker är vi upplever förlustaversion, det vill säga att vi blir rädda för att gå miste om erbjudana. Man brukar säga att det är det kupongmakare vill skapa. De har rabatter på saker man kanske inte behöver, men de finns inom räckhåll och tanken på att vi går miste om det gör oss stressade, säger Niklas Laninge.

Gör det att vi handlar mer än vad vi behöver?

– Ja, absolut. Men jag tror samtidigt att många kan motstå det. Men det handlas självklart massa saker som vi inte behöver bara för att vi ser ett tillfälle att få en "bra deal".

Men hur kopplar man bort det?

– När handeln spänner sina muskler så är det bästa att stänga av. Inte kolla efter erbjudanden i mejlkorgen och försöka undvika den här typen av annonser om man tror att det triggar ens "köpklickfinger."

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista