Politikern Anna König Jerlmyr (M).
Anna König Jerlmyr (M). Foto: Helen Ling /Sveriges Radio.

Jerlmyr: Viktigt att partier jobbar mot sexuella trakasserier

1:31 min

Våga anmäl och berätta om du utsatts för trakasserier. Det säger oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) efter beskedet att S-toppen Roger Mogert tvingades avgå.

Under torsdagen meddelade det socialdemokratiska stadsbyggnads- och kulturborgarrådet Roger Mogert att han avgår. Det efter att flera kvinnor berättat att han utnyttjat sin maktposition för att komma i kontakt med och söka upp kvinnor.

– Jag tycker det är bra att man tydligt markerar mot den här typen av sexuella ofredanden och trakasserier, att det finns en nolltolerans inte bara hos Socialdemokraterna utan hos alla partier, säger Anna König Jerlmyr.

Samtliga oppositionspartier var upprörda över borgarrådets beteende. Liberalernas Lotta Edholm sa att alla ansvarskännande partier och organisationer måste gå till botten med den här problematiken.

– Här har jag ett ansvar inom vår organisation att visa på ett ledarskap som inte tolererar ett sådant beteende. Och jag uppmanar alla unga att rapportera det de varit med om till oss, men också till andra att berätta om de blir utsatta för trakasserier eller övergrepp, säger Anna König Jerlmyr. 

Från flera branscher har det rapporterats om övergrepp, under #metoo- kampanjen. Det har också riktats kritik mot att personer som känt till övergrepp gjort inte tagit tag i frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista