Stockholm får inom kort fler och bättre ambulansbilar.
Foto: Johan Nilsson/TT

Fler ambulanser i Stockholmsregionen

1:04 min

Stockholm får fler ambulanser och även fler akutläkarbilar och jourläkarbilar.

Samtliga bilar ska vara jämnt fördelade över länet, säger Marie Ljungberg Schött (M), sjukvårdslandstingsråd med ansvar för akutsjukvården.

– Det är en enorm satsning vi gör, säger hon.

Det blir en ökning från 73 till 83 ambulanser, och de tre transportambulanser utökas till åtta i flottan. Enligt Ljungberg Schött får landstinget en ambulans till som kan åka utomläns och en ambulans inrättas för bariatrisk vård – för patienter som väger 200 kilo och uppåt. 

Senast 1 februari 2019 ska det finnas 50 upphandlade ambulanser reda att rycka in, förutom 33 bilar från landstingets eget ambulansbolag, AISAB.

De upphandlade ambulanser ska vara bättre rustade för att klara snö och lera, säger Marie Ljungberg Schött.

– Av de 50 ska minst 22 ha fyrhjulsdrift. Det betyder att 40-50 procent av alla ambulanser som kommer att rulla kommer att ha fyrhjulsdrift. En del av våra 33 egna bilar har också fyrhjulsdrift. 

Inför upphandlingen är landstinget också klar med vilka krav som kommer att ställas inför de som konkurrerar för uppdragen. Till exempel kommer det att krävas att minst 70 procent av personalen är tillsvidareanställd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista