Fares Youssef och Maria Liefvergren AstraZeneca
1 av 2
Fares Youssef, här med Maria Liefvergren, är glad över livet i dag. Foto: Urban Hamid/Sveriges Radio
Alla som räddade livet på Fares Youssef
2 av 2
Maria Liefvergren, Edward El-Zouki och Bernar El-Zouki omger Fares Youssef. Foto: Melker Dahlstrand

Arbetskollegorna räddade Fares liv

"Jag såg att han var alldeles blå i ansiktet"
1:40 min

Fares Youssef stod på fabriksgolvet på AstraZeneca när hans hjärta plötsligt stannade. Då ryckte hans tre arbetskamrater in och startade hjärt- lungräddning – något som räddade livet på Fares.

Det var en kväll i oktober förra året och Fares Youssef, 29, hade några timmar kvar på sitt skift på läkemedelstillverkaren AstraZeneca i Södertälje.

När Fares Youssef helt plötsligt föll ihop livlös släppte maskinoperatören Maria Liefvergren allt hon hade för händerna och sprang fram till honom. Bröderna Edward och Bernar El-Zouki, som befann sig en bit bort, blev informerade av en passerande truckförare och rusade till den livlösa Fares.

– Jag såg att han var alldeles blå och läpparna var nästan svarta, säger Maria Liefvergren, som tidigare jobbat som undersköterska och snabbt förstod vad som behövde göras.

Likaså bröderna El-Zouki. Edward öppnade Fares käke och drog ut tungan som hade fallit bakåt. Sedan började Edward göra inblåsningar samtidigt som Bernard skötte bröstkompressionerna och Maria höll Fares huvud lätt bakåt.

– Man kan inte finna över ord över hur tacksam man är.

Efter flera minuter kom till slut ett gurglande, ett livstecken från Fares Youssef som klarade sig utan men.

Fares fick tillbringa flera dagar på intensivvården och genomgick en dryg månads rehabilitering.

Själv minns Fares Youssef minns ingenting från olyckan men är oändligt tacksam över att ha fått behålla livet.

– Man blir oerhört tacksam över att man lever. Man får en annan syn på livet, säger han.

Nu prisas trion som räddade hans liv. För sin insats får Maria Liefvergren, Edward El-Zouki och Bernar El-Zouki priset Årets hjärt-lungräddare 2017 av Riksförbundet HjärtLung, HLR-rådet och Stiftelsen för hjärt-lungräddning i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".