Kvinna skriver på dator inne i ett studierum på bibliotek.
1 av 2
Advokaten Kinora Awrohum sitter på biblioteket i Södertälje i väntan på sina klienter. Foto: Urban Hamid/Sveriges Radio
Kvinna står framför bokhyllor med böcker på bibliotek.
2 av 2
- Så fort jag såg annonsen ringde jag på en gång. Det här var en möjlighet att arbeta ideellt och ge något tillbaka till Södertälje berättar Kinora. Foto: Urban Hamid/Sveriges Radio

Gratis advokathjälp på biblioteket i Södertälje

1:23 min

Varje torsdag erbjuder biblioteket i Södertälje gratis juridisk rådgivning. För Kinora Awrohum var det självklart att hjälpa till.

Tre advokater turas om att erbjuda hjälp i frågor som rör migrations-, familjerätt och brott.

Var tredje vecka åker Kinora Awrohum direkt från sitt jobb som advokat på en advokatbyrå i Stockholm till biblioteket i Södertälje för att som volontär erbjuda gratis rådgivning.

Initiativet till en advokatjour togs av Cecilia von Strokirch, kulturproducent i Södertälje. Men idén var inget nytt, utan något som funnits på andra bibliotek i Stockholm.

När Sveriges advokatsamfund sökte advokater som skulle arbeta ideellt, kände sig Kinora Awrohum uppmanad.  

– Så fort jag såg annonsen ringde jag på en gång. Det här var en möjlighet att arbeta ideellt och ge något tillbaka till Södertälje, säger hon.

Hon har själv växt upp i Södertälje och känner fortfarande en stark koppling till staden trots att hon både bor och arbetar i Stockholm sedan några år tillbaka.

Kinora Awrohum, som själv växt upp i Södertälje, tror att det just i Södertälje finns ett stort behov av juridisk hjälp eftersom det finns många som kommer från andra länder och därför inte vet hur saker och ting fungerar i Sverige. Eftersom hon själv är assyrier/syrian och utöver svenska talar syrianska/assyriska, arabiska, spanska och engelska kan hon hjälpa många.

– Det har varit min främsta styrka att jag behärskar de behärskar många av de språken som talas i Södertälje och jag kan samtala med klienterna på deras modersmål. 

Kinora Awrohum berättar att det finns klienter som kommer till henne just för att hon talar deras språk. Hittills har hon mest fått frågor rörande migration, testamenten och ekonomisk familjerätt.

Den som vill ha hjälp måste anmäla sig i förväg. och får en kvarts personlig rådgivning. 

Vad kan man erbjuda för hjälp på bara en kvart? 

– Man hinner gå igenom problematiken och råda åt vilket man ska söka sig. Men att upprätta något vidare avtal eller testamente hinner man inte. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista