Karolinskas fasad.
Karolinskas fasad. Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT

Landstingspersonal ska få visselblåsare

Under nästa år är det tänkt att anställda i Stockholms läns landsting ska få möjlighet att börja anmäla fel, brister och oegentligheter anonymt.

Landstinget i Stockholm är en gigant med drygt 40 000 anställda. Under senare år har flera medieavslöjanden plågat verksamheten och nu har koncernledningen beslutat att inrätta en visselblåsartjänst.

Chefsjurist Anne Rundquist tror att den efter bland annat upphandling kan vara i drift nästa år. Hon säger att anmälaren själv ska kunna välja att vara anonym genom kodning när en text skickas elektroniskt till den aktuella adressen.

Därefter ska anmälan bedömas av en grupp erfarna tjänstemän med kunskap om både vård, landstinget och personalansvarsfrågor.

– Det ska vara personer som har bra förmåga att förstå vad som anmäls och vad man ska göra åt det som anmäls, säger Rundquist.

– Man kan till exempel få en anmälan som vid första anblicken är väldigt summarisk, men den kan ändå handla om något väldigt, väldigt viktigt. Då ska man förstå att det kan vara så.

Det är också viktigt, säger hon, att de som bedömer dokumenterar hur de agerat utifrån anmälan och även ger anmälaren en återkoppling via det kodade systemet.

Rundquist nämner att ett liknande system redan finns på Karolinska universitetssjukhuset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista