Jonas Wihlstrand och barn
Situationen är värst i storstäderna, säger Jonas Wihlstrand på Stockholms stadsmission. Foto: Hasse Holmberg / TT & Sveriges Radio

Stadsmissionen larmar: Fler barn i Stockholm är hemlösa

1:17 min

Antalet barn som är hemlösa ökar i storstadsregionerna. Det visar Stockholms stadsmissions årliga rapport. Det krävs fler billiga bostäder för att lösa krisen, säger organisationens socialchef.

Årets hemlöshetsrapport från Stockholms stadsmission– den åttonde i rad – visar att allt fler människor står utan bostad, och att det främst drabbat barn och barnfamiljer i storstadsregionerna.

Det byggs lika mycket som under miljonprogrammet men problemet, menar organisationen, är att det byggs för de som redan har resurser.

– Problemet är att det byggs för de som redan har ekonomiskt väl, det byggs inte för låginkomsttagare, säger Jonas Wihlstrand, socialchef på Stockholms stadsmission.

Billiga bostäder är det totalt kris med. 

Stockholms Stad rapporterade i början av året att 718 barn saknar stadigvarande boende. Det är en ökning med 83 barn jämfört med 2015 då antalet barn var 635.

En konsekvens är enligt rapporten att de barn som riskerar att bli hemlösa även riskerar att drabbas av ohälsa och fattigdom som vuxna.

Stadsmissionen menar att bostadsförsörjningen står inför en kollaps. En lösning utöver att bygga billiga bostäder är att tillsätta en nationell hemlöshetsstrategi.

– Kommunerna klarar inte fullt ut att skriva direktiv och riktlinjer. Med en strategi kan staten följa upp och mäta vad kommunerna gör, säger Wihlstrand.

På tisdagen presenteras rapporten för riksdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista