Kristoffer Tamsons och en buss.
Tusentals personer kan omfattas av prova på-kampanjen. Foto: Sveriges Radio

Flitiga bilpendlare får åka gratis kollektivtrafik

Flitiga bilister ska under en period få åka gratis i SL-trafiken – detta i en kampanj för att få fler att lämna bilen hemma.

Prova-på-kampanjen inleds nästa vecka och är alltså ett försök för att få fler bilpendlare att parkera bilen till förmån för att åka kollektivt.

För att bli utvald i projektet bör man bo i ett område med många bilister som kör ofta, och bättre chans får du om du nyligen flyttat inom länet eller bytt jobb, något DN skrev om på måndagen.

– Om vi kan dra vårt strå till stacken genom att ge människor en bättre möjlighet att åka till jobbet på ett bra sätt och dessutom kunna bidra till miljön så är det jättebra, säger trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons (M) till tidningen.

Vid ett tidigare liknande försök i Södertälje fortsatte 24 procent av de cirka 100 som deltog att åka kollektivt. I detta kommande test kan det handla om en handfull försök på tusen personer, enligt Tamsons.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista