Hanna Wiik
Hanna Wiik, chef för landstingets Tillväxt- och Regionplaneförvaltning. Foto: Dan Eriksson.

Stockholm näst sämst på billiga bostäder

"Bostadsbyggandet har inte hängt med"
1:09 min

Stockholm är näst sämst i Europa på att skapa bostäder till acceptabla priser. Det visar en jämförelse mellan åtta storstadsregioner som landstinget har gjort.

Jämförelsen finns med i rapporten Läget i Stockholmsregionen 2017, som publiceras i dag onsdag.

– Vi har väldigt många som vill komma och bo i Stockholmsregionen och bostadsbyggandet har inte riktigt hängt med, säger Hanna Wiik, chef för Tillväxt- och regionplaneförvaltningen.

Trenden har dock vänt, menar Wiik: Det byggs mer i dag än på länge.

– Det här kommer förmodligen att se bättre ut, säger Hanna Wiik.

Samtidigt finns det färre hyresrätter i bostadsbeståndet och de bostäder som byggs är ofta för dyra för många.

– Vi ser att den nybyggnation som sker tillgodoser inte riktigt efterfrågan, alltså behovet hos flera grupper som har det svårt att ta sig in på bostadsmarknaden.

De bostäder som byggs är för dyra?

– Ja, för flera personer är det ju faktiskt så.

Vad händer med Stockholmsregionen om det inte blir ordning på det här, om det inte går att få fram billigare bostäder?

– Dels kan det leda till en hämmad tillväxt, det kan göra att vi inte kan förmå företag att etablera sig eller utvecklas här för att det är en kompetensförsörjningsfråga.

– Folk behöver någonstans att bo för att kunna komma hit och jobba.

Jämförelsen mellan åtta storstadsregioner i Europa har gjorts av Eurostat och heter Urban Audit Perception Survey. De tillfrågade har fått ta ställning till påståendet "Det är lätt att hitta bra bostäder till ett acceptabelt pris". I Stockholm höll sju procent med om det.

Etta på listan är Barcelona, där mer än 30 procent svarat att det är lätt att hitta en bostad till acceptabelt pris. Sist på listan hamnade München, där andelen var tre procent.

Här är en länk till landstingets rapport: http://www.sll.se/verksamhet/Regional-utveckling/Nyheter-Regional-utveckling/2017/11/Stockholmsregionen-pa-frammarsch-visar-2017-ars-uppfoljning/

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".