Stefan Nilsson.
Stefan Nilsson blir politisk vilde. Foto: Sveriges Radio

Sexanklagade Stefan Nilsson lämnar MP – blir politisk vilde

Riksdagsledamoten Stefan Nilsson lämnar MP och blir politisk vilde i riksdagen efter anklagelser om sexuella trakasserier.

Detta i samband med att han anklagas för sexuella trakasserier, något som bekräftas av partisekreterare Amanda Lind till TT.

Stefan Nilsson var mellan 2006 och 2014 gruppledare för Miljöpartiet i Stockholms stads kommunfullmäktige.

Enligt uppgifter till Dagens Nyheter har kvinnor larmat under tio års tid om hur Nilsson agerat – och att kvinnor känt obehag i hans närhet. Först uppmanades mannen att ta timeout och sedan att lämna alla sina uppdrag.

Stefan Nilsson har skickat ett skriftligt uttalandet med e-post till Ekot och andra medier:

"Jag har i dag lämnat Miljöpartiet och mina politiska uppdrag i partiet. Jag vill fortsätta att arbeta politiskt och jag är vald mandatperioden ut som riksdagsledamot. Jag kommer dock inte att kandidera i nästa val.

Jag anser inte att jag har betett mig otillbörligt mot någon. Men jag kommer att ha fortsatt dialog med Miljöpartiet om den utredning som påbörjades förra veckan. Jag kommer nu att bli partilös i Riksdagen."

Andreas Miller, kanalchef P4 Stockholm, förklarar namnpubliceringen med att Stefan Nilsson själv går ut och bekräftar att han misstänks för sexuella trakasserier och att han väljer att bli politisk vilde. Det finns också ett starkt lokalt politiskt intresse då han företrätt MP i stadshuset 2006-2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista