#mittfinland Marko Lehtosalo och Josefine Sundström
1 av 3
#mittfinland Marko Lehtosalo och Josefine Sundström Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
#mittfinland Marko Lehtosalo och Josefine Sundström Sisuradio Sveriges Radio
2 av 3
#mittfinland Marko Lehtosalo och Josefine Sundström Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
#mittfinland live 29 november 2017. Uppträdande artister: Kristian Anttila, Darya, Danny, Markoolio, Iris Viljanen, Juuso, Lisa Miskovsky
3 av 3
#mittfinland live 29 november 2017. Uppträdande artister: Kristian Anttila, Darya, Danny, Markoolio, Iris Viljanen, Juuso, Lisa Miskovsky

Josefin och Markoolio leder kärleksförklaringen till Finland

Lisa Miskovsky, Kristian Anttila och finska legenden Danny är några av artisterna som bjudits in att att hylla det självständiga Finland 100 år.

Konserten på onsdagskvällen leds av Josefine Sundström och Marko ”Markoolio” Lehtosalo.

Popartisten och låtskrivaren Lisa Miskovsky, singer songwritern Iiris Viljanen, indiepopartisten Kristian Anttila, rapparen Juuso Pikanen, tangosångerskan Darya Pakarinen och artisten Markoolio har alla en sak gemensamt – sitt sverigefinska arv.

Under konserten #mittfinland live på Kägelbanan i Stockholm den 29 november kommer de att sjunga och berätta om sin relation till Finland.

Kvällens finalnummer görs av finske musiklegenden Ilkka Lipsanen, mer känd som Danny, som uppträder med ett gäng hits från flera decennier.

– Han är lite som Finlands motsvarighet till Lasse Berghagen, säger Josefin Sundström, känd för P4 Stockholms publik som programledare på morgonen och Vi i Femman.

#mittfinland live produceras av Hanna Paimela Lindberg, Sisuradio.
– I artistlegenden Danny möts både första och andra generationens sverigefinnar med sina minnen om den första tiden i Sverige och om barndomen då föräldrarna lyssnade på finsk musik, säger hon.

Programledarna Marko Lehtosalo och Josefine Sundström har, liksom alla artister, även de sina rötter i Finland.

– Min mamma är finlandssvenska och Finland har varit en stor del av min uppväxt, säger Sundström.

Men det har inte alltid varit en enkel relation.

– Mina känslor för Finland var komplicerade i början. Min mammas historia var bitvis ganska mörk och det gjorde att min relation till Finland bitvis var obefintlig. 

– Men den har vuxit med tiden och vi har besökt Finland en hel del. Och vi pratar om Finland och lyssnar på finsk musik och ser finska filmer, säger Josefin Sundström till P4 Stockholm.

Konserten startar 20 på Kägelbanan och sänds i P2 Språk och Musik och i P6 (89,6) över Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista