vittnesstödjare
Hanna Eriksson möter många vittnen som känner obehag inför att vittna. Att ge stöd tiidgt i rättsprocessen tror hon skulle hjälpa. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio

Vittnen får stöd för sent i rättsprocesser

1:18 min

Det krävs tydligare och tidigare stöd till personer som ska vittna i rättsmål, det anser vittnesstödjare.

I morse berättade P4 Stockholm att allt fler vittnen ringer in till vittnesstödjarverksamheten för att slippa vittna av rädsla för att själva råka illa ut.

Juridikstudenten Hanna Eriksson möter många vittnen som vittnesstödjare. Hon tycker att det behövs tydligare och tidigare stöd till vittnen.

– En tilltalad blir ju förordnad en försvarare och målsägande får eventuellt ett målsägarbiträde. Men ett vittne får ju stöd väldigt sent i processen, säger hon.  

– Det gör att många känner sig väldigt, väldigt nervösa när de kommer till huvudförhandlingen, för då börjar vår insats. Och då finns så mycket frågor och känslor som ligger och bubblar, säger Hanna Eriksson.

Vittnestödverksamheten vid Stockholms domstolar vidareutbildar sin personal i att hantera vittnens allt större rädsla. Det berättade P4 Stockholm idag.

Många vill vittna anonymt, något som idag är förbjudet i Sverige. Men vittnesstödjaren Hanna Eriksson tror att det kan vara en väg att gå i framtiden i uppmärksammade fall som dubbelmordet på två vittnen i Hallonbergen om rättsäkerheten kan garanteras.

– Det skulle kunna göra att fler vittnen vågar träda fram på så sätt att det varit så omskrivet i media, och det är personer och vittnen som har blivit mördade. Då skulle det underlätta om man fick avlägga sitt vittnesmål  anonymt, säger Hanna Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista