Arkivfoto: Dan Hansson/Scanpix.
Arkivfoto: Dan Hansson/Scanpix.

Stora skillnader i valdeltagandet i Huddinge

Kommunalråd: Vi måste synas mer i vissa områden
1:23 min

Huddinge kommun kommer på femte plats bland landets kommuner när det gäller störst skillnad i valdeltagande.

Det skiljer nästa 46 procent mellan valdistrikt med högst och lägst valdeltagande i kommunen enligt SKL:s sammanställning, mellan orterna Grantorp östra och Snättringe gård.

– De politiska partierna har ett stort ansvar och vi socialdemokrater tänker knacka dörr, kampanja och prata med Huddingeborna. Nu vill vi se att kommunen också växlar upp sitt arbete inför valet nästa år, säger Sara Heelge Vikmång, gruppledare och kommunalråd i opposition.

I Flemingsberg, Vårby gård och Visättra finns valdistrikt där ungefär hälften röstade i valet 2014 medan nio av tio använde sin rösträtt i till exempel Snättringe gård, Segersminne, Sjöängen och Milsten.

Sett över tid i de senaste kommunvalen har gapet mellan valdistrikten ökat med flera procentenheter i vår kommun.

– Det är en oroande utveckling och jag vill betona att det här inte är en partipolitisk fråga, det här är en fråga om att alla Huddingebors röst är lika mycket värd, säger Sara Heelge Vikmång (S) gruppledare och kommunalråd i opposition.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".