Böcker om och av kvinnor
Gruppen av Mary Mc Carthy, Flickorna av Emma Cline och Tjockdrottningen av Moa Herngren. Foto: Mia Bryngelson/Sveriges Radio
BOKTIPSARNA

En tjock drottning och en osentimental roman

4:58 min

En frispråkig bok från 60-talet, en osentimental roman om en sökande 14-åring och en cynisk berättelse om den överviktiga kvinnan som blir tjockdrottningen. Det är veckans boktips.

Bibliotekarie Emilia Forssblad från Lidingö Stadsbibliotek tipsar om tre böcker skrivna av kvinnor - om kvinnor - men inte uteslutande för kvinnor.

– Det är ju inte lätt att vara människa, det är något universellt, säger Emilia och menar att alla kan ha behållning av böckerna hon tipsar om, oavsett kön.

Gruppen av Mary McCarthy kom ut på 1960-talet och ansågs då som väldigt frispråkig.

– De pratar om sex, vänskap och livet i stort. Jag tycker att det här är en väldigt rolig bok och den visar på att vi är ganska lika oavsett vilket årtionde eller århundrade vi lever i, säger Emilia.

Flickorna av Emma Cline beskriver Emilia som en ganska obehaglig, fiktiv berättelse som hämtat inspiration från verklighetens Mansonfamiljen, om de personer som utförde brott och mord på Charles Mansons order.

Sista tipset är Tjockdrottningen av Moa Herngren.

Huvudpersonen i boken, Annie Ek, väger över 200 kilo, är sjukpensionär och lever isolerad i sin lägenhet. Samtidigt söker ett produktionsbolag deltagare till sin nya dokusåpa "Du är vad du väger".

– De får nys om Annie och lyckas övertala henne om att vara med och snart blir hon tjockdrottningen med hela svenska folket.

Emilia Forssblad beskriver det som en cynisk men lättläst roman som väcker många frågor.

– Frågor om hur vi ser på varandra och också om varför så många människor går över lik för att själva få framstå som vinnaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista