Nahuel Pérez Biscayart i filmen 120 slag i minuten.
1 av 2
Nahuel Pérez Biscayart i filmen 120 slag i minuten. Foto: Folkets Bio.
Johan Rheborg (Fredde), Josephine Bornebusch (Mickan), Mia Skäringer (Anna) och Felix Herngren (Alex) i Solsidan.
2 av 2
Johan Rheborg (Fredde), Josephine Bornebusch (Mickan), Mia Skäringer (Anna) och Felix Herngren (Alex) i Solsidan. Foto: SF Studios.

Vackert AIDS-drama en av årets bästa filmer

2:55 min

Många har sett fram emot filmen Solsidan – och nu är den här. Men den får maka åt sidan för det franska dramat 120 slag i minuten. En av årets bästa filmer, enligt Björn Jansson.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Solsidan har efter fem lyckade TV-säsonger blivit film.
Hur gör man då med en komedi med välkända ansikten och ska gå från TV:s drygt 20 minuter långa avsnitt med reklamavbrott till en timme och 40 minuters tittande?

Jo, Solsidan-gänget har bestämt sig för att lägga in lite mer allvar. De tre paren får var sitt problem att brottas med. Ove och Anette kan inte få barn – en historia som blir rejält skruvad – Anna och Alex flyttar isär efter allt vardagsgnatande och Fredde och Mickan, där är det Fredde som har allvarliga problem med sin pappa, revolutionären och bohemen som spelas av Sven Wollter i filmen.

Funkar det då?

Ja, jag hade nog gärna sett mer av vardagskomiken som förgyllt serien, men förstår att man vill fördjupa – inte minst för att tillföra spänning, hur ska det gå?

Så lite mindre skratt per minut än i TV, men ändå igenkänning och välgjort. Mitt betyg blir en trea. För alla som följer Solsidan är det kul att se de tre paren igen.

120 slag i minuten är en fransk film där vi får följa en grupp aktivister som försöker få myndigheter och läkemedelsbolag att göra mer för de AIDS-sjuka.

Act Up-rörelsen gör snabba aktioner; man färgar floden Seine röd, man stormar ett läkemedelsföretag som inte släpper fram en medicin som de tror kan hjälpa många.

Men än mer är filmen 120 slag i minuten en film om människorna som var engagerade då, deras liv, känslor, rädsla och kärlek. Det är vackert filmat, vackert på ett talande sätt.

Det är dans, död, älskande par, stormiga möten, och en mamma som tar hand om sin döde son.

Jag berörs av filmen och ger en femma i betyg.

Kolla fler recensioner i Björns Filmguide

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista