Polis Åsa Johansson Matilda Lundh
1 av 2
Kriminalinspektörer Åsa Johansson och Matilda Lundh på grova brott Syd. Foto: Anders Wiklund/TT & SR
Kriminalinspektörer Åsa Johansson och Matilda Lundh.
2 av 2
Kriminalinspektörer Åsa Johansson och Matilda Lundh på grova brott syd. Foto: Ann Törnkvist/Sveriges Radio.

Poliser vill öppna för att vittna dolt

1:38 min

Gör det möjligt att vittna dolt och bygg om tingsrätterna. Det är två saker som poliserna Åsa Hansson och Matilda Lundh tror skulle få fler att vittna.

Många är rädda för att vittna, något P4 Stockholm berättat om i veckan.

En anledning är att både den misstänkte och allmänheten då får reda på vem du är.

Men om det var möjligt att vittna dolt – så att rättsväsendet vet vem du är men inte allmänheten – skulle fler våga vittna. Det tror kriminalinspektörerna Åsa Hansson och Matilda Lundh, båda kriminalinspektörer och jobbar med grova brott vid polisen Stockholm syd i Flemingsberg.

De vill se en lagändring för att skydda vittnen.

– Jag kan tänka att det inte är så roligt att så inför någon man känner och säga saker som kan vara till men för den här personen. Och att man sedan ska träffa personen i sitt område kan nog vara lite skrämmande, säger Åsa Hansson.

I Norge och Danmark finns möjligheten att vittna dolt – det är också det som Åsa Hansson och Matilda Lundh förespråkar. De vill också att tingsrätterna byggs om.

– Sedan tycker jag att tingsrätterna borde byggas om så man har olika ingångar. Vittnen får gå in i en ingång, målsägande i en ingång och de misstänkta i en annan ingång, säger Matilda Lundh.

Båda kriminalinspektörerna upplever att färre vågar vittna i dag än för några år sedan. Förut handlade det om kriminella som inte ville tjalla på varandra. Numera är det vanliga medborgare som är rädda för att vittna, berättar de.

Under förra året anmäldes i Stockholmsområdet 1 234 övergrepp i rättssak, alltså när vittnen hotats. 102 ledde till åtal och 34 personer dömdes för brottet. Det är en halvering av antalet dömda jämfört med fem år sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista