Henrik Olsson Mohamed Nuur Ole-Jörgen Persson och Anders Ygeman Kista
1 av 2
Skjutningarna var på agendan under publika mötet i Kista. Foto: Sveriges Radio
Programledaren Henrik Olsson i samtal med Mohamed Nuur (S), ersättare Spånga-Tensta stadsdelsnämnd och Ole-Jörgen Persson (M), vice ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd.
2 av 2
Programledaren Henrik Olsson i samtal med Mohamed Nuur (S), ersättare Spånga-Tensta stadsdelsnämnd och Ole-Jörgen Persson (M), vice ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd. Foto: Mårten Randberg/Sveriges Radio

Inga nya lösningar för att stoppa skjutningarna

1:38 min

Hur kan vi stoppa dödsskjutningarna? Det hade varken Moderaterna eller Socialdemokraterna några nya svar på under P4 Stockholms publika möte.

Hittills i år har sexton personer dödats i skjutningar i Stockholms län.

På torsdagen höll P4 Stockholm ännu ett fullsatt publikt möte i Kista bibliotek om hur skjutningarna som drabbar länet, ska stoppas.

På plats fanns Socialdemokraterna i Stockholms ordförande Anders Ygeman (S) och Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé (M), som tillsammans med lokala politiker och medborgare diskuterade lösningar.

Trots att fler har skjutits till döds i år än på flera år kom inga nya politiska lösningar från Ygeman eller Tobé upp på bordet.

Under P4 Stockholms fullsatta publika möte i Kista pratade Ygeman om satsningar på skola och jobb medan Moderaterna och Tobé vill se mer kameraövervakning och införa vittnesskydd, samtidigt som man satsar på långsiktiga lösningar.

Förslagen möttes av kritik från ex-kriminelle Gugge Yucel, som nu grundat organisationen Tryggare Sätra.

– Ni säger mer poliser och mer väktare, men det som händer är att ni förskjuter problemet till någon annanstans, säger Gugge Yucel.

Tobé kontrade:

– Men mitt perspektiv måste vara att värna brottsoffren. Om det är så nu att vi har problem med tystnadskultur och att människor inte vågar vittna tycker jag det är rimligt att vi använder övervakningskameror.

Mohammed Nuur (S), lokalpolitiker i Tensta, satt också i panelen.

– Det är inte bara kameror man ska prata om. Man måste också kunna ge lite plats åt det förebyggande arbetet också, svarar Mohammed Nuur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista