Eva Swedenmark och dikten från Jimi Hendrix
1 av 4
Eva Swedenmark och dikten från Jimi Hendrix Foto: Privat
Eva Swedenmark
2 av 4
Eva Swedenmark Foto: Pressfoto
Eva och Ulla i Paris
3 av 4
Eva Swedenmark och hennes väninna Ulla i Paris 1969 Foto: Christophe Laurentin
Olof Palme i Paris
4 av 4
Från vänster: Eva S, Leif Biureborgh, Olof Palme, Maurice Duverger och Roland Dumas Foto: Christophe Laurentin

Eva fick en dikt och en kyss av Jimi Hendrix

2:22 min

Författaren och journalisten Eva Swedenmark bodde i Paris i slutet av 60-talet. Nu skildrar hon tiden under de turbulenta åren i sin nya bok Paris Passion. Där avslöjar hon också om kyssen hon fick av artisten Jimi Hendrix.

Romanen är inte en självbiografi men Eva hämtar mycket av stoffet från sitt eget liv, sina upplevelser och möten. Bland annat det passionerade mötet med Jimi Hendrix.

– Jag träffade honom på en presskonferens inför en konsert i Stockholm och sen tyckte han att jag och min kollega Ulla skulle komma på konserten och sen följa med till hans hotellrum efteråt, berättar Ulla.

Hon beskriver inbjudan som väldigt oskyldig och de tackade ja och gick dit. Väl där uppträdde han väldigt trevligt och svarade  pliktskyldigt på alla deras frågor.

Samtidigt kände Eva att det fanns en särskild kemi dem emellan, något hon känt redan på presskonferensen tidigare under dagen. Så när Jimi Hendrix bad henne följa med in i ett annat rum så gjorde hon det.

– Han bad mig hjälpa honom att ta hand om alla blommor han fått. Sätta dem i vaser och så, berättar Eva.

Sen börjar han kyssa mig och jag hade ingenting emot det just då. Kyssas tyckte jag att man kunde göra. 

När de sedan återvände ut till de andra i rummet fortsatte Eva sin intervju men Jimi tog hennes block och började skriva något. Det visade sig vara en dikt. 

Det var kanske ett av de sötaste förförelseförsök jag blivit utsatt för!

Eva gick hem och dikten hamnade i en liten låda i hennes garderob och har kommit att bli ett fint minne. Året efter dog Jimi Henrix.

Den här händelsen, tillsammans med andra spännande möten som det med Olof Palme och François Mitterand i Paris samt intervjun med Svarte Panter-ledaren Eldridge Cleaver har Eva använt sig av i sin nya roman Paris Passion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista