Mafass, Karin och Aziz.
1 av 3
Mafass, Karin och Aziz möts över språk- och generationsbarriärer. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio.
Laila och Fawad.
2 av 3
"Jag vill jobba med äldre", berättar Fawad. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio.
Asylsökande besöker äldreboende.
3 av 3
Mohamad, i rutig tröja, kommer hit eftersom han saknar sin morfar i Iran. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio.

Aziz lär sig svenska på äldreboendet

3:27 min

Samtal om livet och hemlandet. När svenskaelever och äldre möts över en fika finns mycket att prata om.
– Unga har mycket att lära av äldre, säger Fawad Faqhiri.

Det finns ett persiskt uttryck som lyder "när du har problem ska du inte gå till en läkare. Du ska gå till en äldre människa, för de förstår livet".

Just den meningen använder 22-åriga Fawad Faqhiri sig mycket av. Hans dröm är att få jobba med äldre när han har fått uppehållstillstånd och lärt sig mer svenska.

På samma sätt tänkte Ramona Pazanin som jobbar på ABF Huddinges kultur- och bildningscenter i Vårby gård, dit många asylsökande kommer för att lära sig svenska.

Hon tänkte att äldre oftast har mer tid att verkligen ta sig tid att prata med andra.

Så, hon kontaktade äldreboendet Vårbacka Plaza i närheten och under året har grupper från ABF promenerat den dryga halvkilometern bort till äldreboendet då och då. Några gånger har de julpysslat, men mest har de pratat.

Just nu sitter Fawad Faqhiri och pratar med Laila Hagman, 79, i ljusgården på äldreboendet. Runt omkring dem sitter ett 15-tal andra människor och fikar. Det är unga män födda i Afghanistan, Uzbekistan och Sri Lanka som pratar med äldre kvinnor, och en man, födda i Sverige.

– Jag kom till Sverige för elva månader sedan. Jag pratar fel kanske och jag vet inte när jag kommer prata rätt, jag bara kämpar, säger Aziz Muzaffarov som uppskattar att få chansen att prata svenska med infödda svenskar.

De flesta av hans vänner är också från andra länder, och även om de tillsammans pratar svenska så är det svårt eftersom ingen har det som modersmål.

Se filmen på vår Facebooksida när Aziz och hans vänner fikar med äldre.

97-åriga Karin uppskattar att Aziz och hans vänner kommer hit. Hon önskar att hon varit mer öppen för nya människor tidigare i livet.

– Det är inte så farligt som det står i tidningen, skämtar Karin och fortsätter:

– Umgänget mellan olika människor är ju viktigt. Både de äldre och de yngre måste lära sig att bli mer familjära och kanske bjuda hem varandra på något gott, säger Karin.

För Mohamad Tazekram, som bara har varit i Sverige i sju månader, är det viktigaste med träffarna inte att lära sig prata bättre svenska.

– Jag är här bara för att besöka äldreboendet. Jag saknar min morfar och jag kan inte besöka min morfar som är i Iran. När jag kommer här jag blir glad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista