Ortens verklighet får nya pengar
Ortens verklighet får nya pengar Foto: Mariela Quintana Melin/ Sveriges Radio

Ortens egna kulturprojekt får fortsatt stöd

1:26 min

Tolv miljoner kronor. Så mycket lägger Statens kulturråd på att stödja så kallade "kreativa platser i socioekonomiskt svaga områden" i länet.

En av de grupper som nu kan fortsätta sitt arbete är Ortens verklighet från Botkyrka, som hade premiär på sin föreställning på Unga Klara på fredagen.

– Det kan bli ännu större för nu har vi lärt oss hur vi ska göra. För ingen av oss har hållit på med skådespeleri, teater eller regi förut. Vi har verkligen skapat det här själva,  säger en av deltagarna, Meeraf Fulas.

Meeraf Fulas har precis gått av scenen på Unga klara i Stockholm. Under hela året har han tillsammans med ett 20-tal andra ungdomar jobbat med föreställningen. Nu kan publiken se teater varvad med spoken word, rap och dancehall. Iman Khatib gör en av monologerna.

– Jag upplyser om något väldigt viktigt, som inte är så känt men som ändå svävar över samhället. Det är begreppet om mellanförskap, som jag identifierar mig mycket med.

Det var när Statens kulturråd förra året delade ut pengar i satsningen Kreativa platser som Megafonen, Unga Klara och En Kärlek Botkyrka fick pengar för Ortens verklighet.

Nu står det alltså klart att det blir en fortsättning eftersom de beviljats 1,5 miljoner för nästa år.

För Iman Khatib har Ortens verklighet betytt mycket.

– Det har öppnat många nya dörrar för mig typ att jag får testa och stå på scen och göra en monolog, det är ju något jag aldrig någonsin hade kunnat tänkt mig.

På lördagskvällen spelar Ortens verklighet på hemmaplan på Riksteatern i Hallunda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista