Kent Ekeroth
Foto: Claudio Bresciani/TT

Ekeroth (SD) lämnar sin plats i justitieutskottet

Sverigedemokraten Kent Ekeroth kommer lämna sin plats i justiteutskottet och följer därmed partiledningens uppmaning.

– Om Jimmie nu känner så starkt att jag inte borde sitta i justitieutskottet så kommer jag lämna den platsen, säger han till sajten Samhällsnytt som förut hette Avpixlat.

Ekeroth friades av hovrätten från ringa misshandel. Åtalet gällde ett bråk i en krogkö i centrala Stockholm som inträffade förra året.

Sverigedemokraterna uppmanade Ekeroth till att kliva av sitt uppdrag i justitieutskottet kort efter att den friande domen föll. Mattias Karlsson, SD:s gruppchef, menade att förtroendet för Ekeroth är skadat efter händelsen. 

- Kent har genom åren gjort ett gott arbete med politisk utveckling på det kriminalpolitiska området, men vi tycker att han i sitt val av livsföring, uppförande och omdöme ändå inte lyckas leva upp till de höga krav som partiet ställer på företrädare i kriminalpolitiska frågor. Vår bedömning är också att Kent Ekeroths förtroende hos stora delar av allmänheten har skadats genom en rad olika incidenter genom åren, säger Mattias Karlsson till TT.

Nu meddelar alltså Kent Ekeroth i en intervju att han kommer att lämna sin plats i justitieutskottet. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".