Danviksbron
Äldre delen av Danviksbron Foto: Cucumber 2000/Wikimedia Commons

Byte av Danviksbron drar ut på tiden

Daniel Helldén (MP): Det viktiga är att man gör rätt från början
1:23 min

Det är risk att bytet av järnvägsbron över Danvikskanalen i Stockholm drar ut på tiden – nu måste trafiknämnden anslå mer pengar för att utreda hur bytet ska gå till.

Danvikskanalen förbinder Hammarby Sjö med Saltsjön. För trafiken över kanalen finns två broar intill varandra. Den som nu ska bytas är den äldsta bron, som är 100 år gammal.

Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) säger att det är ett komplicerat broprojekt där det har pågått utredningar under en lång period.

– Det är en gammal bro. Det finns ett avtal från 1916 som styr det här och då måste allting bli rätt, och vi måste också se till att vi synkar det på rätt sätt i förhållande till Slussenprojektet. Så det tar tid men det måste bli rätt helt enkelt.

På bron finns Saltsjöbanans spår och ett körfält. Men bytet har visat sig vara mer komplicerat än väntat och nu krävs det mer pengar bara för att utreda hur bytet ska gå till.

Daniel Helldén kan inte avgöra om brobytet – som ska vara klart 2025 –riskerar att bli försenat.

– Jag vet bara att vi nu kommer att behöva lägga mer pengar på själva utredandet. Det viktiga är att man gör rätt från början, och det är därför det tar tid med utredningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".