Lagbok med domarklubba
Foto: Anders Wiklund/TT

Bil kvar i beslag

1:14 min

Ägaren till en streetracebil värd runt 300 000 kronor som polisen tagit i beslag, kommer inte få tillbaka sin bil. Det slog Svea hovrätt fast i en dom på fredagen.

Streetrace är en olaglig tävlingsform där bilar kör ikapp på allmänna vägar. Ofta är det en "katt och råtta"- lek där tävlingsdeltagarna och deras bilar försvinner när polisen kommer till platsen.

För att komma tillrätta med problemen har polisen och åklagaren försökt beslagta en tävlingsbil med hänvisning till att den använts vid trafikbrott, men utan att ha någon person som begått brottet. När målet var uppe i tingsrätten gick domstolen på åklagarens linje.

Domen överklagades till hovrätten, som alltså också går på tingsrättens linje, det vill säga att bilen kan beslagtas. I hovrätten berättade bilens ägare om en annan, snarlik streetrace-bil, som också funnits i det garage där bilägarens, numera beslagtagna bil, funnits.

Bilens ägare menar att det kan vara den bilen som i stället medverkat i flera av de olagliga biltävlingarna. Men hovrätten köper inte det resonemanget och ifrågasätter varför bilägaren tagit upp den saken först i hovrätten.

Bilen värderas i dag till närmare 300 000 kronor, och bilens ägare har själv uppgett att han lagt ned närmare en halv miljon kronor på bilen, bland annat motor, bakaxel och fälgar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista