tjejer hämtar fika
1 av 3
Några tjejer passar på att fika på Tjejhuset i Södertälje. De har hunnit bli hungriga sedan de åt skollunch. Foto: Urban Hamid/Sveriges Radio
Tjejhuset i Södertälje har varit en fristad för många tjejer i drygt sex år.
2 av 3
Tjejhuset i Södertälje har varit en fristad för många tjejer i drygt sex år.
Personal från Tjejhuset i Södertälje
3 av 3
Personalen på Tjejhuset som jobbar med tjejerna. Från vänster till höger: Sofie Linde, Johanna Järnhäll och Lena Linde. Foto: Urban Hamid/Sveriges Radio

Fler tioåriga tjejer mår psykiskt dåligt

"Det finns fritidsgårdar - men de är för pojkar"
1:28 min

Fler tjejer ända ner i 10-årsåldern i Södertälje mår psykiskt dåligt. På Tjejhuset i Södertälje har man sänkt åldersgränsen från 13 till 10 år för att möta behovet. På ett år har de sett en kraftig ökning av unga tjejer.

Tanken bakom Tjejhuset är att erbjuda aktiviteter efter skolan enbart för tjejer. Verksamheten har sedan starten för sex år sedan varit ett slags andningshål för tjejer mellan 13 och 23 år. Här har de träffat jämnåriga och även vuxna. De har fått laga mat, fått hjälp att göra läxorna och syssla med olika former av aktiviteter – utan killar.

– Vi har sett ett behov. Det finns många tjejer som mår psykiskt dåligt. Det finns sju fritidsgårdar i Södertälje men det är inte tjejernas arena. De är i mångt och mycket uppbyggda för killar, säger projektledaren Johanna Järnhäll. 

För ett år sedan märkte personalen att det fanns ett liknande behov hos yngre tjejer. Därför sänkte man åldersgräsen från 13 till 10 år så att även tioåringarna skulle kunna få komma till Tjejhuset. Och man har sett en kraftig ökning av tjejer under 13 år.

De har liknande problem som många äldre tjejer. Men Johanna Järnhäll poängterar att inte alla som kommer dit mår dåligt. Många kommer för att de helt enkelt tycker att det är roligt att delta i aktiviteterna och för att umgås med kamrater.

– Vi har sett tjejer som blommat upp. De har kommit och varit rädda och skrämda. Nu ser man de ta för sig och våga argumentera. För här vågar man prata om allt. Det är deras oas..

Adriana som går i fjärde klass på Oxbacksskolan i Södertälje sitter och dricker saft och äter en nybakad kaka tillsammans med sina vänner. De skrattar och skämtar. Ljudnivån är ganska hög.

– Det är skönt att det bara finns tjejer här, konstaterar Adriana.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".