Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/Sveriges Radio

IVO: Stora risker för patienter på länets två stora akutmottagningar

Patienter vårdas i korridorerna
1:27 min

Det är inte patientsäkert på akutmottagningarna på Karolinska sjukhuset i Solna och på Södersjukhuset i Stockholm. Det konstaterar IVO efter inspektioner.

En av de stora bristerna som pekas ut är bristen på sjuksköterskor – det gör att man inte kan ha tillräckligt många vårdplatser öppna,  skriver nyhetsbyrån Siren.

I beslutet från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kan man bland annat läsa att personal från Södersjukhuset sagt att allt är en avvikelse just nu.

Bland annat kan platsbristen göra att patienter som fått besked om inläggning får vårdas på akuten i över ett dygn innan de får en plats på sjukhuset.

Många tvingas vårdas i korridorerna, och kan därför heller inte larma personal vid behov. Den enda maten som finns tillgänglig på akuten är smörgåsar.

Akuten på SöS saknar också viktiga läkemedel som kan behövas i en akut situation och därför kritiserar IVO att såväl ordinarie som nytillkomna ordinationer inte alltid kan ges.

På Karolinska i Solna har man bland annat ordnat en sektion som kallas för "Slussen", en särskild korridor som kan släckas ner nattetid. Allt för att patienterna som placeras där ska få lugn och ro.

Enligt vårdgivaren har Karolinska vidtagit åtgärder och Södersjukhuset är i färd att göra det, men enligt myndigheten är insatserna kortsiktiga och och nu krävs bättring från landstinget.

Tidigare har akuten på Danderyds sjukhus kritiserats på ett liknande sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".