Ambulans anländer till Karolinskas akutmottagning i Huddinge.
Ambulans anländer till Karolinskas akutmottagning i Huddinge. Foto: Johan Nilsson / TT

Chefläkare om kritiken: Det saknas vårdplatser

1:04 min

Akutmottagningarna på Södersjukhuset och Karolinska sjukhuset i Solna och kan inte ge god och säker vård för patienter som väntar på en vårdplats. Brist på vårdplatser och kompetens är två av orsakerna, menar SLL:s chefläkare.

Det konstaterar Inspektionen för vård och omsorg (IVO), efter att ha gjort inspektioner på mottagningarna.

Oftast handlar det om multisjuka och äldre patienter som får sämre omvårdnad och övervakning.

Inte sällan vårdas dessa patienter i över ett dygn på akuten – en del liggande i korridorerna och i brist på omvårdnad, mat och ibland även på läkemedel.

Stockholms läns landsting ser allvarligt på kritiken från IVO. Orsakerna till problemen är brist på vårdplatser, brist på kompetens och även stängda vårdplatser på sjukhusen, säger Johan Bratt, chefläkare på SLL.

– Många av dem kan vårdas inom geriatriken eller inom avancerad sjukvård i hemmet. Där har vi en uppgift inom förvaltningen att se till att det finns tillräckligt med geriatrikvårdplatser och även ASiH-platser.

Sjukhusen har nu fått tid på sig att få fram åtgärder och redovisa hur de kommer att jobba för att säkerställa vården och behandlingen för den här patientgruppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista