Ola Ilstedt
1 av 2
Ola Ilstedt slutade flyga för 10 år sedan. Här är han på sitt lantställe dit han ofta åker numera istället för långresor. Foto: Privat
SAS flygplan
2 av 2
Facebookgruppen "Jag flyger inte- för klimatets skull" har över 500 medlemmar.

Ola slutade flyga för 10 år sedan

"Jag fick reda på hur illa det står till med klimatet"
2:00 min

När FN:s tredje klimatrapport kom och brorsonen föddes tog Ola Ilstedt ett beslut - han skulle aldrig mer flyga.

För tio år sedan bestämde sig Ola Ilstedt för att sluta flyga.

– FN släppte sin tredje klimatrapport där en fick reda på hur illa det stod till med klimatet. Och samtidigt föddes min första brorson. Då kände jag att jag inte kunde fortsätta leva som jag gjorde, säger han. 

Fram till dess hade Ola Ilstedt flugit mycket, enligt honom själv. Samtidigt startade han Facebookgruppen "Jag flyger inte - för klimatets skull". Då var intresset ganska svalt, idag har gruppen över 500 medlemmar. 

Ola Ilstedt har inte slutat resa. Men flyget har bytts ut mot tåg. Till exempel åker han och hälsar på sin bror som bor i Barcelona.

– Det är ett äventyr. Man ser många städer på vägen, det blir en del av resan.

Ola Ilstedt och de andra i gruppen har bestämt sig för att sluta flyga helt och hållet. Men räcker det inte med att vi flyger mer sällan?

Nej, menar Ola Ilstedt.

– Problemet är att flyg använder fossila bränslen, och de måste vi sluta släppa ut. Den klimatpåverkan som de orsakar kommer aldrig mer eller mindre tas igen, så vi måste sluta flyga, säger Ola Ilstedt och fortsätter:

– Om vi ska göra en sak för miljön är det att sluta flyga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".