Bebishand
Foto: Christine Olsson/TT

Stor brist på BB-platser när Nya Karolinska öppnar

1:05 min

Över hundra anställda på förlossningen på Karolinska i Solna larmar om brister som väntas i och med flytten av förlossningsvården till Nya Karolinska sjukhuset.

Det är 186 anställda som skriver i ett brev till socialministern och sjukvårdslandstingsråden i Stockholm att flytten till NKS innebär färre vårdplatser för mammor och barn. Det här skriver Dagens nyheter idag.

En av de som skrivit under brevet är överläkaren Ingela Hultén Varli, medicinskt ansvarig för antenatalvård på Gamla Karolinska i Solna.

– Det vi är oroliga för är att vi kommer transportera gravida runtom i Stockholm. Det blir för få platser på vår blivande antenatalavdelning och BB-avdelning och då är vi rädda för att vi inte kommer att få plats.

Ella Bohlin som är kristdemokratiskt barn- och äldre landstingsråd i Stockholm håller med om att det är en ansträngd situation men säger att det kommer att lösa sig.

– Uppdraget är väldigt tydligt. De ska klara av tretusentvåhundra förlossningar i så fall fattas åtta till tio BB-platser för att klara uppdraget. Men jag är trygg med att sjukhusledningen ska lösa detta och det har jag också fått bekräftat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista