Sarah Sjöström efter guldet på 50 meter fjäril på VM i Budapest.
Sarah Sjöström Foto: Christophe Simon /AFP

Sarah Sjöström får Bragdguldet

REFERAT: Sarah Sjöström vinner 100 meter fjäril
2:08 min

Simstjärnan Sarah Sjöström får bragdguldet för andra gången, efter ett år med tre VM-guld och sex världsrekord.

Bragdnämndens motivering lyder:

För historisk guldjakt och unik rekordslakt, i en serie särklassiga bragder.

– Det här har verkligen varit mitt bästa år hittills i min karriär. Det känns helt sjukt med tanke på att OS förra året var framgångsrikt också. Jag trodde inte att jag skulle kunna toppa det, men det här året har varit helt galet, sade Sarah Sjöström i en intervju när priset presenterades.

Under VM i Budapest rivstartade Sarah Sjöström med att sätta världsrekord då hon på sin startsträcka i damernas lagkapp på 4x100 meter satte världsrekord på tiden 51,71.

Mästerskapet fortsatte sedan med tre individuella guld och ett silver.

– Superbra! Jag är riktigt stolt att jag kunde ta det där fristilsguldet i lång bana, och jag är lite överraskad att det blev på 50 frisim. Det känns riktigt häftigt att vara den snabbaste simmaren på jorden, sade Sjöström till Radiosporten efter det avslutande guldet, på 50 meter frisim.

Sjöström fortsatte att visa fin form ett par veckor efter VM, då hon satte fyra världsrekord inom loppet av tio dagar vid världscuptävlingarna i Moskva och Eindhoven. Världscupen tog hon sedermera även hem totalsegern i. Hon utsågs dessutom till årets kvinnliga idrottare i Europa, alla kategorier, förra månaden.

Det här är andra gången som Sjöström får ta emot Svenska Dagbladets guldmedalj, som det officiella namnet på priset är. Ingemar Stenmark, Björn Borg och Anja Pärson är de enda individuella idrottarna som tidigare prisats dubbelt.

Tidningens krönikör och bragdjuryns sekreterare Anders Lindblad säger att det var ett svårt beslut, med många starka kandidater.

– Det har varit ett fantastiskt idrottsår. Framför allt när man ska få priset en andra gång ska man stå i särklass, och vi kom fram till det efter lång diskussion: Hon står i en klass för sig i år efter allt hon har gjort.


Freeski-stjärnskottet Jennie-Lee Burmansson får Lilla Bragdguldet. 15-åringen togs i förra veckan ut till OS i Pyeongchang där hon blir historisk som den yngsta svenska vinterolympiern genom tiderna.

Burmansson fick OS-biljetten sedan hon inlett världscupsäsongen med en tredjeplats och en seger i slopestyle.

Lilla Bragdguldet som har delats ut sedan 1994. Bland tidigare vinnare finns Carolina Klüft, Sarah Sjöström och Charlotte Kalla.

Prissumman är på 75 000 kronor.

Bragdguldvinnare under 2010-talet

2016: Henrik Stenson, golf
2015: Sarah Sjöström, simning
2014: Stafettlaget damer, Charlotte Kalla, Anna Haag, Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén, längdskidor
2013: Johan Olsson, längdskidor
2012: Lisa Nordén, triathlon
2011: Therese Alshammar, simning
2010: Stafettlaget, herrar, Daniel Richardsson, Johan Olsson, Anders Södergren, Marcus Hellner, längdskidor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".