Flygplan Katarina Luhr och Maria Rankka
Katarina Luhr (MP) och Maria Rankka Foto: Anders J Larsson / SR / Orlando G Boström

Handelskammarens vd vill öka resor med inrikesflyg

1:12 min

Tjänsteresor står för en tredjedel av stockholmarnas flygresor och flygutsläpp. Nu vill staden minska kommunanställdas inrikesflygningar – men Handelskammaren vill att vi fortsätter flyga.

Som P4 Stockholm kunnat berätta i veckan har stockholmarnas flygresor större klimatpåverkan än all biltrafik inom Stockholms kommun. 

Nu ska Stockholms stad se över om det går att ändra resepolicyn – målet är att minska de kommunanställdas inrikestjänsteresor med flyg.

– Jag tror inte man får bort alla tjänsteresor men jag tror man skulle kunna förändra resemönstret, säger miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) och fortsätter:

– Om det är fler som börjar välja tåg framför flyg så tror jag att resebyråerna kanske blir bättre på att hitta bra tågresor.

Handelskammarens vd Maria Rankka säger att staden bör förbereda sig på att stockholmarna kommer resa mer framöver.

 – I en global stad som Stockholm med mycket internationella kopplingar och en allt mer internationell befolkning måste vi förbereda oss för en framtid där resandet kommer öka.

Hon menar också att det finns en poäng med att folk reser med inrikesflyg.

– Självklart tar man tåget om man ska till Uppsala och kanske Göteborg. Men Sverige är ett långt och glesbefolkat land. Därför måste vi satsa på att ställa om inrikesflyget så att det blir så grönt som möjligt. Det gör vi bara genom att fortsätta flyga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista