Lise Tamm
Foto: Sveriges Radio

Skarp kritik mot uttalande om Rinkeby

1:33 min

Nu växer kritiken mot chefsåklagare Lise Tamm. I en diskussion om hur man ska hantera den grova brottsligheten i utsatta områden, beskrev hon under måndagen Rinkeby som en krigszon.

Kritiska röster höjs i sociala medier och även lokalpolitiker har reagerat på uttalandet. Elvir Kazinic (S) ordförande för Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, tycker att åklagarens beskrivning är märklig.

– För att ge en annan bild så samlades flera tusen härom dagen för att utse Ortens poet. En stor kulturfest och inte direkt någon krigszon, säger Elvis Kazinic till P4 Stockholm.

Det var i P1-programmet Studio Ett som chefsåklagare Lise Tamm, beskrev Rinkeby son en krigszon i samband med en diskussion om hur man ska få bukt med den grova organiserade brottsligheten i särskilt utsatta områden.

Rinkeby är ju nästan som en krigszon. När polisen arbetar där jobbar de ju som försvaret skulle ha gjort.

– Då tänkte jag: Hur har de gjort i Colombia när man avväpnat Farc-gerillan, hur har man gjort i El Salvador när kriget tog slut? Hur har man gjort i andra delar av världen där man har haft sådana här väldigt stora problem i många, många år? Finns det någon lösning, man måste tänka utanför boxen, sa Lise Tamm i Studio Ett. 

I sociala medier har uttalandet mött både ris och ros. I Rinkeby är flera lokalpolitiker kritiska.

Stadsdelsnämndens ordförande Elvir Kazinic (S) känner inte igen sig i beskrivningen av Rinkeby som en krigszon. Vice ordförande Benjamin Dousa (M) tycker att uttalandet är en grav överdrift.

– Det finns ett ganska stort antal individer som måste gripas och dömas till kännbara straff, men det är inte fråga om en krigszon. Och det tycker jag är viktigt att ha med sig i den här bilden, att beskriva situationen på ett riktigt sätt. Annars kan man inte vidta rätt åtgärder, säger Benjamin Dousa.

Lise Tamm säger till P4 Stockholm att hon inte menar att det pågår ett krig i Rinkeby. Men att ett antal individer gör det otryggt för vanliga medborgare att bo där, och att man bör titta på goda erfarenheter från att bekämpa grov brottslighet i exempelvis Colombia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista