Sarah Sjöström efter guldet på 50 meter fjäril på VM i Budapest.
Sarah Sjöström Foto: CHRISTOPHE SIMON

Sarah Sjöström får Bragdguldet

5:13 min

Simstjärnan mottar bragdguldet för andra gången efter tre VM-guld och sex världsrekord.

För historisk guldjakt och unik rekordslakt, i en serie särklassiga bragder.

– Det här har verkligen varit mitt bästa år hittills i min karriär. Det känns helt sjukt med tanke på att OS förra året var framgångsrikt också. Jag trodde inte att jag skulle kunna toppa det, men det här året har varit helt galet, sade Sjöström i en intervju när priset presenterades.

Under VM i Budapest rivstartade Sarah Sjöström med att sätta världsrekord då hon på sin startsträcka i damernas lagkapp på 4x100 meter satte världsrekord på tiden 51,71.

Mästerskapet fortsatte sedan med tre individuella guld och ett silver.

– Superbra! Jag är riktigt stolt att jag kunde ta det där fristilsguldet i lång bana, och jag är lite överraskad att det blev på 50 frisim. Det känns riktigt häftigt att vara den snabbaste simmaren på jorden, sade Sjöström till Radiosporten efter det avslutande guldet, på 50 meter frisim.

Hör guld- och världsrekordreferaten längst ned i artikeln!

Sjöström fortsatte att visa fin form ett par veckor efter VM, då hon satte fyra världsrekord inom loppet av tio dagar vid världscuptävlingarna i Moskva och Eindhoven. Världscupen tog hon sedermera även hem totalsegern i. Hon utsågs dessutom till årets kvinnliga idrottare i Europa, alla kategorier, förra månaden.

Det här är andra gången som Sjöström får ta emot Svenska Dagbladets guldmedalj, som det officiella namnet på priset är. Ingemar Stenmark, Björn Borg och Anja Pärson är de enda individuella idrottarna som tidigare prisats dubbelt.

– Man kan ju bara vinna bragdguldet och jag är bara 24, så det känns riktigt häftigt, säger Sarah Sjöström

Svenska Dagbladets krönikör tillika bragdjuryns sekreterare Anders Lindblad säger att det var ett svårt beslut, med många starka kandidater.

– Det har varit ett fantastiskt idrottsår. Framför allt när man ska få priset en andra gång ska man stå i särklass, och vi kom fram till det efter lång diskussion: Hon står i en klass för sig i år efter allt hon har gjort.

Tidigare pristagare under 10-talet:
2016: Henrik Stenson, golf.

2015: Sarah Sjöström, simning.

2014: Stafettlaget damer, Charlotte Kalla, Anna Haag, Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén, längdskidor.

2013: Johan Olsson, längdskidor.

2012: Lisa Nordén, triathlon.

2011: Therese Alshammar, simning.

2010: Stafettlaget, herrar, Daniel Richardsson, Johan Olsson, Anders Södergren, Marcus Hellner, längdskidor.


Freeski-stjärnskottet Jennie-Lee Burmansson fick Lilla Bragdguldet. 15-åringen togs i förra veckan ut till OS i Pyeongchang där hon blir historisk som den yngsta svenska vinterolympiern genom tiderna.

Burmansson fick OS-biljetten sedan hon inlett världscupsäsongen med en tredjeplats och en seger i slopestyle.

Lilla Bragdguldet som har delats ut sedan 1994. Bland tidigare vinnare finns Carolina Klüft, Sarah Sjöström och Charlotte Kalla.

Prissumman är på 75 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista