Varg som ylar.
Arkivbild. Foto: Larsåke Gustavsson/Sveriges Radio

Vargen på Södertörn får skjutas

Mia Olausson, naturvårdschef: På sikt kan det uppstå en farlig situation
2:15 min

Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt fram till den 28 februari nästa år, eftersom vargen den senaste tiden allt oftare sökt sig till människor och tätbebyggda områden.

– Vi har den senaste tiden sett en förändring i vargens beteende. Att den oftare söker sig till människor, att den kommer närmare än tidigare, att den är svårare att skrämma iväg och att den rör sig mer i bebyggelse.

Mia Olausson säger att om man fortsätter att tillåta detta beteende så finns det en risk att vargen blir så van att upphålla sig kring människor att det på sikt kan uppstå en farlig situation.

– Det tillsammans med den oro som människor känner gör att vi bedömer att det inte finns någon annan lämplig lösning än att bevilja skyddsjakt på vargen, säger Mia Olausson som är naturvårdschef på Länsstyrelsen.

Vargtiken som kommer från Norge är radiosändarförsedd men sedan en tid tillbaka är sändaren sönder. Länsstyrelsen vet därför inte var vargen befinner sig utan är i behov av tips och observationer.

Tidigare har försök gjorts att skrämma bort den med bland annat skott med gummikulor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".