Benny Fredriksson, vd för Kulturhuset Stadsteatern, utreds efter att flera anklagelser riktats mot honom.
Benny Fredriksson, vd för Kulturhuset Stadsteatern, utreds efter att flera anklagelser riktats mot honom. Foto: Kenny Bengtsson/TT

Kulturhuset Stadsteaterns vd utreds efter anklagelser

Teaterförbundets ordförande kritisk till kort utredningstid
1:48 min

Kulturhuset Stadsteatern skriver i ett pressmeddelande att företagets vd Benny Fredriksson utreds efter att flera anklagelser riktats mot honom.

Det är anklagelser om både maktmissbruk och sexuella trakasserier från en före detta anställd och ett 40-tal anonyma vittnesmål som Aftonbladet tagit del av.

Kulturhuset Stadsteatern utreder tillsammans med huvudmannen Stockholms stad, berättar stadsdirektör Ingela Lindh.

– Uppdraget är att granska anklagelserna som framkommit i Aftonbladets artikel. Utredningen bygger på att de personer som framför anklagelserna kontaktar antingen sin personalchef eller stadens personaldirektör.

– Vi har öppnat upp för den möjligheten att man inte bara behöver vända sig till sin personalchef, utan man kan även vända sig till staden så att vi som arbetsgivare har en möjlighet att göra en värdering av anklagelserna, säger stadsdirektör Ingela Lindh.

Utredningen ska vara klar på fredag. Men Teaterförbundets ordförande Anna Carlsson är kritisk till att utredningen ska gå så snabbt.

– Jag tycker att det är viktigt att man gör en utredning som inte är så intern som jag har uppfattat att denna ska vara.

– Jag tycker också att det verkar kort om tid för den här utredningen, det är klart att man ska få fram snabba resultat, men om man ska ha ett klart svar redan på fredag så tycker jag att man måste försöka höra så många som möjligt, säger Teaterförbundets ordförande Anna Carlsson.

Under utredningen kommer Benny Fredriksson fortsätt vara i tjänst.

P4 Stockholm har sökt Benny Fredriksson för en kommentar, men enligt företagets pressavdelning uttalar han sig inte under utredningens gång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".