oväder, svart himmel cc
BOKTIPSARNA

Bibliotekarien: Jag varnar för starka känslor!

"Man är ute på öppet hav bortom all räddning"
8:40 min

Tre romaner med en gemensamma nämnare: Familjedrama. Det tipsar bibliotekarie Pontus Juth om i veckans boktipsarna.

En svensk klassiker är först ut bland Pontus Juths tips – S/Y Glädjen av Inger Alfvén.

Det handlar om ett par som i sorgen efter att ha förlorat ett barn köper en båt och ger sig ut på en långresa. Det visar sig att familjen de köpt båten av också varit med om en familjetragedi ombord på båten.

– Det blir som två parallella historier på en båt som båda utmynnar i familjetragedi, säger han.

Det finns något extra klaustrofobiskt på den här båten. Man är ute på det öppna havet men samtidigt instängd på den här lilla ytan bortom all räddning.

Pontus tipsar även om boken Back roads av Tawni O'Dell som ännu bara finns på engelska.

– Den handlar om en ung kille vars mamma mördat hans pappa. De har haft ett dåligt förhållande som gått överstyr. Mamman sitter i fängelse och den här 19-årige killen har lämnats ensam med ansvaret för sina tre småsystrar.

Den sista boken Pontus berättar om är Susan Faludis roman Mörkrummet. En roman där Susan berättar öppet om sitt förhållande till sin egen pappa.

– Hon har inte träffat sin pappa på väldigt länge då de har en väldigt dålig relation. Men nu får hon veta att han ska genomgå ett könsbyte, vilket chockar henne då hennes uppfattning är att hennes pappa är en riktig machoman och hustyrann.

Pontus beskriver boken som en resa där man följer med Susan då hon återupptäcker sin relation till sin far. Och även ifrågasätter sina egna föreställningar om hur han är och vem han är.

Hon är en sådan skicklig författare och väldigt självutlämnande. Hon viker inte undan utmaningen att ställa sig själv mot väggen. Jag är otroligt imponerad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".