Kulturhuset Stadsteatern vid Sergels torg.
Kulturhuset Stadsteatern vid Sergels torg. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Tidigare anställd: Utskällningar som får chefer att darra på rösten

Berättar om maktmissbruket
1:36 min

Simon Flinkas har tidigare arbetat som vd-sekreterare på Kulturhuset Stadsteatern. Nu vittnar han om Benny Fredrikssons maktmissbruk.

Tidningen Aftonbladet har pratat med cirka 40 personer som vittnar om trakasserier och maktmissbruk på Kulturhuset Stadsteatern, men hittills är det bara den tidigare vd-sekreteraren Simon Flinkas som gått ut med sitt namn.

Han beskriver en arbetsplats som "sjuder av fantastisk kreativitet och starka konstnärliga krafter.
– Men det är också ett hus som i många års tid har dragits med en rädsla för vad självaste teaterchefen ska tycka och tänka, säger han och syftar på Benny Fredriksson.

– Om han är missnöjd med något eller någon så får man reprimander, ofta verbala utskällningar som är så pass hårda att människor i chefsposition kan få darr på röster och tårar i ögonen.

Hur påverkar det arbetsmiljön?

– Om du inte anstränger dig till det absolut yttersta så kan du inte vara kvar.

Det är över tio år sedan du slutade arbetade där – kan stämningen ha förändrats sedan dess?

– Nej. Det vet jag för jag har god kontakt med tidigare kollegor.

P4 Stockholm har sökt Benny Fredriksson för en kommentar, men enligt företagets pressavdelning uttalar han sig inte under utredningens gång.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".