Mobiltelefon.
Nu har över 2 000 kvinnor i reklam- och kommunikationsbranschen som protesterar mot sexism och övergrepp. Foto: Fredrik Sandberg/TT

#Metoo utnämns till årets person

De som bröt tystnaden hedras av tidningen
1:28 min

"De som bröt tystnaden", eller #Metoo-rörelsen, har utsetts till Årets person av tidskriften Time. Time utnämner varje år den person som, på gott eller ont, har gjort störst avtryck under året som gått.

Ett stort antal kvinnor och även en del män har delat sina berättelser om sexuella trakasserier och övergrepp. Från Hollywood, till mediavärlden, till den politiska maktens korridorer; berättelserna har sporrat andra och gett liv åt nya berättelser.

#Metoo-rörelsen känner inte några nationsgränser, vilket kanske är extra tydligt i Sverige där uppropen avlöst varandra.

Tidskriften Time skriver bland annat att "de människor som brutit tystnaden om sexuella övergrepp och trakasserier spänner över alla raser, inkomstklasser och yrken (...) för deras inflytande 2017 utses de till Årets person."

Konkurrensen om priset har var hård, bland de nominerade fanns bland annat Donald Trump, Robert Mueller och Kim Jong-Un.

Vidden av #Metoo-rörelsen underströks av själva offentliggörandet av priset som avslöjades på NBCs Today show. Programledaren Matt Lauer sparkades förra veckan efter trakasserianklagelser från just det programmet.

Den här gången är årets vinnare väldigt nära sa NBCs Savannah Gutrie när priset presenterades.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".