Benny Fredriksson
Benny Fredriksson avgår. Foto: Kenny Bengtsson/TT

Benny Fredriksson slutar som vd på Kulturhuset Stadsteatern

Facklig ordförande: Ett strukturellt och kulturellt problem
0:56 min

Kulturhuset Stadsteaterns vd Benny Fredriksson avgår med omedelbar verkan. Han har sedan i fredags utretts efter att flera anklagelser riktats mot honom.

22 mars 2018: Nya uppgifter har framkommit. Se fotnot i slutet av artikeln.

Till Kulturhuset Stadsteatern säger Benny Fredriksson att han avgår med omsorg om verksamhetens framtid.

– Låt mig vara tydlig; jag lämnar med gott samvete. Jag är stolt över det som åstadkommits under den tid jag varit chef. Men nu har tonläget nått en punkt där detta hotas, säger Benny Fredriksson i ett pressmeddelande.

I ett brev till medarbetarna önskar Benny Fredriksson att man försöker lägga de senaste dagarnas turbulens bakom sig, att Kulturhuset Stadsteatern får fortsätta att vara ”den fantastiska plats som vi har skapat tillsammans”.

Fredriksson hamnade under utredning efter att flera anklagelser riktats mot honom. Det är anklagelser om både maktmissbruk och sexuella trakasserier från en före detta anställd och ett 40-tal anonyma vittnesmål som Aftonbladet tagit del av.

Utredningen kommer att fortsätta och är ännu bara i sitt inledningsskede, heter det i pressmeddelandet.

Stockholms stad hänvisar till stadsdirektören Ingela Lind när det gäller frågan om Benny Fredrikssons avgång:

"Benny Fredriksson har i dag meddelat att han vill lämna sitt uppdrag som VD och chef för Kulturhuset/Stadsteatern. Lena Joelsson kommer att föreslås till styrelsen att med omedelbar verkan gå in som tillförordnad chef för verksamheten.
Den utredning som staden tillsatt är fortfarande i sitt inledningsskeende.
Utredningen kommer att fortsätta och tillföras externa resurser.

I uppdraget ligger att utreda arbetsmiljö, ledarskap och styrning av verksamheten. Staden kommer inte att kommentera detta vidare så länge utredningen pågår."

HR-chef Lena Joelsson kommer att föreslås till styrelsen att med omedelbar verkan gå in som t.f chef för verksamheten. 

P4 Stockholm har sökt Benny Fredriksson för en kommentar.

22 mars 2018: Delar av en utredning som undersöker arbetsmiljö, ledarskap och styrning av verksamheten Kulturhuset Stadsteatern har presenterats. Enligt den ska inte Benny Fredriksson, eller någon annan i ledningen, utsatt någon för sexuella trakasserier.

23 mars: Utredningen av arbetsmiljö på Kulturhuset Stadsteatern har presenterats i sin helhet. I utredningen framkommer att Fredrikssons ledarskap uppfattats som problematiskt av vissa men uppskattats av andra. Ledningen av verksamheten har uppfattats som otydlig och vissa anställda har pekat på en tystnadskultur på arbetsplatsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".