Från filmen Okänd soldat. Foto: SF.
1 av 2
Från filmen Okänd soldat. Foto: SF.
Pyry Rautiainen och Linnea Skog i Little wing.
2 av 2
Pyry Rautiainen och Linnea Skog i Little wing.
Veckans filmpremiärer

Okänd soldat slår rekord biografer

2:21 min

Under veckan firades Finlands 100 års dag – och passande nog bjuder veckans filmpremiärer på två finska filmer.

Okänd Soldat är en krigsfilm som inte liknar Hollywoods överblickbara krigsskådeplatser utan här är det realism och taskig orientering som gäller.

Under filminspelningens 81 dagar levde skådespelarna i tält, höll eldvakt och blev tröttare och tröttare - vilket syns i deras ansikten. Så det här är en bra skildring av krigets meningslöshet och osäkerhet.

Samtidigt så är det svårt att riktigt dras med i denna grangröna och vintervita skildring. Det är meningslöst, det är tomhet och väntan i leriga skyttegravar. Så plötslig slår döden till och det gör ont även för de som överlever.

Betyget till Okänd soldat blir en stark trea.

Little Wing är också en finsk film med premiär på självständighetsdagen och filmen fick Nordiska Rådets filmpris i år.

Den handlar om Varpu som fyller 12 år. Hennes mamma är lite omoget självupptagen och kämpar med att ta körkort och hitta en man. Varpu undrar vem hennes pappa är och en dag bestämmer hon sig för att ta reda på det.

Och det är inte riktigt den far hon tänkt sig.

Little Wing är vardaglig.

Vi är med tjejerna i stallet. Mamman har en date med Bo – en tönt tycker Varpu. En bit in i filmen tycker jag att den är för händelselös. Men så möter Varpu sin pappa och då växer filmen i det oväntade mötet och följderna av det.

Så mitt betyg hamnar på en stark trea, på gränsen till fyra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista