Pålsundet sommartid
Pålsundet sommartid Foto: Christine Olsson/TT

Hård kritik mot trädfällning vid Pålsundet

1:31 min

– Det är oacceptabelt att fälla träd längs Pålsundskanalen bara för att bredda en cykelbana.
Det säger Södermalmsbon Christoffer Persson, som riktar hård kritik mot stadens planer.

– Det är en oas som nu kommer skövlas. Och varför? Jo för att bredda en cykelbana. Det kommer gå mycket större värden förlorade än vad ni kommer vinna, det här måste få ett slut, sa en upprörd Christoffer Persson

Vid P4 Stockholms publika möte i veckan där trafiken i Stockholm debatterades, var det många som framhöll alla fördelar med cykling.

– Men det finns nackdelar också, hävdade Christoffer Persson. Han syftar på planerna att rusta upp den sista återstående delen av kajkanten längs Pålsundet mellan Långholmen och Södermalm.

Trafikborgarrådet Daniel Helldén tillbakavisade bestämt att motivet till att fälla träden längs kanalen är att bredda en cykelbana. Tvärtom handlar det om att hela slänten är på väg att släppa greppet, trafiken är för tung, nu måste någonting göras, säger han.

Inom kort väntas en rapport vara klar som ska visa om de gamla träden kan vara kvar eller inte under tiden som det byggs nya kajkanter.

- Men även om träden fälls ska det planteras nya på platsen. Som miljöpartist vill jag ju absolut inte se färre träd i stan, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén.

– Som miljöpartist skulle jag ju aldrig fälla ett träd om jag inte var absolut tvungen. Men enligt de tekniker som tittat på det hela, så är det så att oavsett vad vi gör - cykelbana eller inte - så riskerar den gamla strandkanten släppa greppet. Då försvinner hela båtklubben, båtarna och alla gående . Så det är egentligen en säkerhetsfråga, sa Daniel Helldén vid P4 Stockholm publika möte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista