Björkhagens vårdcentral. Foto: Johanna Sjöqvist/Sveriges radio
Björkhagens vårdcentral. Foto: Johanna Sjöqvist/Sveriges radio

Åtgärder för att korta vårdköer befaras drabba svårt sjuka

1:30 min

Den borgerliga landstingsledningen vill satsa runt en halv miljard för att korta kötiden till framförallt primärvård och canceroperationer. Men Lise Lidbäck, ordförande för Neuroförbundet, är oroad.

Hon befarar att det kan innebära längre väntetider för kroniskt sjuka med många läkarbesök.

– Om det blir som den gamla kömiljarden som tack och lov togs bort, riskerar det att återigen drabba svårt sjuka kroniker som måste träffa läkare ofta, säger hon.

– Det blev ofta undanträngningseffekter. När man vill beta av köerna tenderar man ofta att ta snabba lätta nybesök, snarare att ta sig an patienter som behöver lite längre tid hos doktorn eller ett återbesök. Blir det så på nytt är det inte bra, säger Lise Lidbäck till P4 Stockholm

Det liberala sjukvårdlandstingsrådet Anna Starbrink medger att som dåvarande kömiljarden såg ut fick många svårt sjuka längre väntetider till återbesök när köerna till nybesök kortades.

– Skillnaden nu, säger hon, är att det är nya extrapengar som ska satsas på primärvård, alltså husläkare och vårdcentraler, och på att korta till exempel kön till canceroperationer.

– Övrig vård kommer inte att påverkas , enligt Anna Starbrink.

Detaljerna kring hur belöningssystemet ska fungera - och hur de 500 miljonerna ska fördelas är inte klara än.

– Men att avlasta primärvården kommer många ha nytta av, säger Anna Starbrink till P4 Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista