Sjukhusdirektör Melvin Samsom (arkivbild).
Sjukhusdirektör Melvin Samsom (arkivbild). Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

V kräver att Karolinskas direktör avgår

Vänsterpartiet kräver att direktören för Karolinska universitetssjukhuset, Melvin Samsom avgår. Bakgrunden är kostsamma konsulter, långa operationsköer och alla startproblem med det nya sjukhuset i Solna.

Tålamodet är slut förklarar partiets gruppledare i Stockholms läns landsting, Gunilla Roxby Cromvall.

– Det är för mycket problem med Karolinska. Det här fungerar inte längre. vi måste göra drastiska ändringar. Han måste kliva åt sidan, därför att personalen har inget förtroende för honom längre.

Men kan man skylla allt på sjukhusdirektören?

– Han är ändå ytterst ansvarig för att rapportera och se till att det fungerar, säger Gunilla Roxby Cromvall (V).

Finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) har inte tid att låta sig intervjuas. Men i en skriftlig kommentar skriver Svenonius att hon har förtroende för sjukhusets direktör och styrelse.

"Ytterst ansvar har Karolinskas styrelse. De jobbar målmedvetet och på flera fronter för att bland annat korta operationsköer och minska konsultkostnaderna. Jag följer arbetet på nära håll och förväntar mig resultat", skriver Irene Svenonius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".