Södertörns tingsrätt.
Dom ska meddelas nästa vecka. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio.

Kritik mot medierapportering om gruppvåldtäkten i Fittja

1:38 min

Kvinnan som misstänks ha utsatts för en gruppvåldtäkt i Fittja i Botkyrka har mått dåligt av medierapporteringen. Men SVT, som sände en intervju med en av de åtalade, försvarar sin publicering.

I förra veckan avslutades rättegången kring den misstänkta gruppvåldtäkten i Fittja där fem män stått åtalade för grov våldtäkt och medhjälp till våldtäkt.

De män som varit häktade släpptes några dagar senare ur häktet i väntan på dom, något som talar för att de kommer få låga straff eller frias helt.

Inför och under rättegången har flera medier skrivit ingående om hur våldtäkterna ska ha gått till.

SVT Nyheter Stockholm sände också en intervju med den 23-årige man som åtalats för medhjälp till grov våldtäkt. Det kritiseras av Elisabeth Massi Fritz som företräder kvinnan.

– När min klient hörde talas om de här intervjuerna så kan jag säga att hon tog väldigt illa vid sig och kände väldigt obehag, säger Elisabeth Massi Fritz.

Den utsatta kvinnan är missbrukare. Elisabeth Massi Fritz menar att det påverkar hur hon behandlas av rättsväsendet.

– Jag som hennes advokat är förstås förbannad på att denna grupp utsatta kvinnor inte tas på allvar, skrev Elisabeth Massi Fritz till P4 Stockholm efter det att männen släppts.

Elisabeth Massi Fritz tror även att kvinnans låga sociala status som missbrukare kan ha påverkat medierapporteringen.

– Jag tycker att media ska ta ett ansvar för vem de gör intervjuer med, det finns också offer. Det här är en intervju som har gjorts under en pågående rättegång.

– Jag kan inte tycka att det är särskilt lämpligt. Men det är en fråga som medierna borde svara på, säger Elisabeth Massi Fritz.

Geronimo Åkerlund, redaktionschef  SVT Nyheter Stockholm, håller med om att medierapporteringen har varit ovanligt närgången.

Men enligt honom har kvinnans sociala status inte påverkat SVT:s beslut att sända intervjun med den misstänkte.

– Det är ovanligt att någon av de misstänkta vill prata med oss. Så jag vet inte hur omständigheterna hade sett ut i ett hypotetiskt fall, men absolut så hade jag tyckt att det vore intressant att höra, säger Geronimo Åkerlund och fortsätter:

– Fallet sticker ut därför att, i alla fall de de beskrivningar som varit, visar att det är så oerhört bestialiskt.

Geronimo Åkerlund påpekar också att Elisabeth Massi Fritz fick ge kvinnans version i inslaget.

Fotnot: SVT har ändrat i sin artikel sedan den först publicerades.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista