Pendlaren Katarina Klangby.

Färre tågavgångar upprör Sollentunapendlare

1:42 min

Protesterna från invånare och kommunpolitiker hjälpte inte. Från och med i dag åker hälften av pendeltågen förbi flera stationer för att skapa kortare restid.

På söndagen började SL:s nya snabbtågssystem, skip-stop, att gälla i rusningstrafiken. Det innebär att tågen skippar vissa stationer med målet att minska restiden för pendlare långt ut i länet.

Men beslutet har mötts av protester.

Katarina Klangby pendlar från Rotebro varje morgon. Hon menar att skip-stoppen är en "käftsmäll" för pendlarna i Rotebro.

– Nu missade jag precis ett tåg. Då är det alltså 15 minuter till nästa. Samtidigt rullar en skylt där det står "snabbtåg, nya linjer och fler avgångar" när man faktiskt har halverat trafiken. Det känns som en käftsmäll mot oss i Rotebro, säger hon.

Redan i februari rapporterade P4 Stockholm att Sollentunaborna var missnöjda med planerna om minskat antal avgångar för pendeltågen.

Skip-stop, som det heter, innebär alltså att pendeltågen passerar vissa stationer utan att stanna, i syfte att korta restiden till Stockholms central för de som kliver på tåget längre norrut. Tidsvinsten från Märsta till centralen är 4-5 minuter. Trots protestlistor från kommunens invånare och en enig politisk majoritet i Sollentuna trädde beslutet i kraft.

Anna-Lena Johansson (L), kommunstyrelsens förste vice ordförande i Sollentuna, är en av kommunpolitikerna som varit emot beslutet från början.

– Vi har inte fått gehör. Men vi kommer fortsätta att svara och vara skarpa i remissvaren i vad vi tycker. Vi kommer inte ge oss i den här frågan, vi vet att vi har kommuninvånarna med oss, säger Anna-Lena Johansson.

Här är stationerna som tågen kör förbi:

  • Rotebro
  • Norrviken
  • Häggvik
  • Ulriksdal
  • Tullinge
  • Stuvsta
  • Trångsund
  • Skogås

Det finns och resenärer som är nöjda med förändringarna och ser positivt på skip-stoppen. En lyssnare skriver till P4 Stockholm på Facebook:  Samhällsekonomiska tidsvinsten är enorm med fler skipstop-tåg. Dessutom långa tåg också nu.

På Rotebro station fylls perrongen med morgonpendlare. Enligt Katarina Klangby var tågen fullproppade redan innan SL halverade avgångarna. Som en konsekvens kommer hon och hennes man ta det mindre miljövänliga alternativet bilen.

– Min man pendlar till Hägersten, ganska långt söder om stan från Rotebro, så han måste byta tunnelbana och så. Men nu kommer det inte fungera längre, han kommer att börja pendla med bil, säger Katarina Klangby och hoppar på ett av tågen mot Stockholms Central.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista