En anhörig hämtade fel barn på en förskola i Täby. Arkivbild.
En anhörig hämtade fel barn på en förskola i Täby. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Anhörig hämtade fel barn på förskola i Täby

1:16 min

Häromdagen hämtade en anhörig fel barn från en förskola i Täby. Martin Holmberg har barn på samma förskola, och han är upprörd över att det kunde hända.

– Ja, när jag först fick höra det så vart jag ju väldigt bestört eftersom jag själv har barn på den här förskolan. Det berörde ju inte mitt barn som tur var vid den här händelsen, men skulle det ha varit det skulle jag ha blivit ... jag vet inte vad jag skulle ha gjort faktiskt, säger Martin Holmberg.

Vad tycker du att förskolan ska göra?

– Ja, jag tycker att man borde se över sina rutiner ordentligt, inte bara ha någon lista som man refererar till att man ska skriva upp ett namn, utan kanske komplettera med bild på förälder eller något mer modernt digitalt verktyg som faktiskt gör att man får en ping att ens barn är utcheckat eller så, säger Martin Holmberg.

– Det tycker jag absolut i dessa tider att man borde se över.

Det var i tisdags som en anhörig skulle hämta ett barn från Ellagårds Förskola i Täby. Men den anhörige fick av någon anledning med sig fel barn. När det upptäcktes tillkallades polis, och efter någon timme kom den anhörige tillbaka med barnet.

Förskolan drivs av företaget Inspira som har närmare 40 förskolor i Stockholms län. Kommunikationschefen Winia Falk vill inte bli intervjuad i radio om att en anhörig hämtade fel barn, men hon har lämnat en skriftlig kommentar.

Där skriver hon bland annat att det tyvärr är den mänskliga faktorn som ligger bakom händelsen. Hon skriver också att det är oerhört beklagligt, och att företaget ser över sina rutiner för att det inte ska kunna ske igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista