En folksamling med ett hundratal personer, som viftar med flaggor, och håller upp plakat.
Demonstrationen i Stockholm framflöt lugnt. Foto: Urban Hamid/Sveriges Radio

Lugn demonstration mot Trumps Jerusalembeslut

"Det känns lugnt"
0:35 min

På lördagen samlades ett hundratal personer i Malmö för att demonstrera mot Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. På söndagen demonstrerades det i Stockholm.

Skillnaden mellan de två demonstrationerna var dock stor. I Malmö rådde hätsk stämning, med hot om vård mot judar. "Vi vill ha vår frihet tillbaka, och vi ska skjuta judarna", sades det bland annat, rapporterar Sveriges Radio Malmöhus. 

I Stockholm var stämningen betydligt lugnare, då uppskattningsvis femhundra personer samlades i Humlegården för en marsch mot amerikanska ambassaden.

– Det går förhållandevis lugnt och sansat till. Man hör talkörer, man ser palestinska flaggor och banderoller med olika budskap. Men det känn som att det är ganska lugnt, säger Sveriges Radios reporter Urban Hamid, som rapporterade från platsen. 

Under eftermiddagen hade demonstrationen växt sig större, uppskattningsvis 800 personer. Under kvällen rapporterade Dagens Nyheter att en israelisk flagga brändes av demonstranter, men att demonstrationen i övrigt flöt på utan incidenter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".